Dit blog gaat over;In feite gaat dit blog over alles wat een mens zoal in het leven tegen kan komen, weliswaar bekeken met een spirituele inslag ( alles heeft met alles te maken) maar wel het soort spiritualiteit dat terug te vinden en te herleiden is en naar het leven van alle dag. En natuurlijk geschreven vanuit een persoonlijke en altijd doorleefde visie. Liever geen theorieën die ik niet zelf aan der lijve heb ondervonden.
Daarnaast alles dat een mens inspireert tot een bewuste manier van in het leven staan.

Verder is mijn blog niet echt een 'per dag' blog, maar liever een blog dat je gewoon even leest.....

zaterdag

De werkelijkheid bestaat niet.

Als groep creëren we een werkelijkheid, maar val je door omstandigheden buiten een groep waaraan je jouw werkelijkheid ontleende dan sta je even met lege handen.
Het zijn de lege handen van het individu.
We kijken naar de wereld vanuit een bepaalde levensovertuiging waardoor we hem menen te zien zoals hij is...
Vraag het als individu uit een bepaalde levensovertuiging aan een ander individu uit een andere levensovertuiging en je zult ontdekken dat dè werkelijkheid niet bestaat.
En de 'objectieve' werkelijkheid dan?
Maar wie heeft jou het beeld aangedragen van die z.g. objectieve werkelijkheid?
Een wetenschapper, een staatshoofd,een wijsgeer, een filosoof, een spiritueel leider of de man die veel boeken leest, reist en alles meent te weten?
Misschien heb jezelf die objectieve werkelijkheid ontdekt door goed om je heen te kijken...
Om je heen kijken vanuit een blanco denk en ervaringsveld zal je echt niet lukken en zou het wel lukken, welke zinnige objectieve werkelijkheid zou je dan mogelijk kunnen ervaren?

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de enige 'objectieve' werkelijkheid is die van het individu.
Objectieve werkelijkheid is niet te delen.
En zo ben je weer terug bij de titel van dit stukje.

Een stukje waaraan je in ieder geval twee werkelijkheden kunt ontlenen;
De werkelijkheid van de gemoedsrust of de werkelijkheid van de onrust.

5 opmerkingen:

 1. Nou volgens mij is r toch wel n objectieve werkelijkheid lieve Walter, ook ivm wat je zei kijk eens naar de plaatjes zonder invulling. Dat is echt wel mogelijk hoor. :)))
  Maar ja dat denken, dat schiet er dan voor en dat gaat beelden maken invullingen van wat t zou zijn wat iemand zou zijn.

  Als ik naar buiten kijk zie ik echt wel die objectieve werkelijkheid, blaadjes die bewegen, beetje groenig, andere weer andere kleur.
  Die beschrijving van zelfde zien kom ik echt wel weer tegen bv in de geweldige natuurbeschrijvingen van Krishnamurti.

  Maar vind de uitdaging die je geeft om alert te worden overal waar wij ervoor springen invulling geven, wel heel goed. :)))

  Nog n fijn weekend lieve warme groet Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je dat je de uitdaging erin ontdekt hebt...Toch blijven mijn gedachten ( inderdaad het denken dat overal tussenkomt!) dubbel over dat wat als werkelijkheid ervaren wordt en in woorden gedeeld.
  Wel is het zo dat ik dan vooral bedoel die z.g. werkelijkheden die mensen tegen elkaar gebruiken waardoor ze tot conflict raken...Een potentieel volgend stukje misschien? :-)))
  Ook een zeer fijn weekend gewenst Kagib en natuurlijk voor anderen die de moeite nemen dit allemaal te lezen.
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk deze twee invalshoeken. Ja ik voel ook voor wat Kagib zegt. Het bestaat wel, maar wij zien het niet. Slechts zelden als we zo'n verlichtende ervaring hebben die onherroepelijk weer verloren gaat. Maar het geeft ons wel de wetenschap dat de werkelijkheid te ervaren en te zien is zonder dat ons denken ertussen komt.
  Misschien helpt veel ervaring opdoen in de diepe stilte van het zijn. Maar weten Dat we het eigenlijk nooit helder zien is al een hele stap op de goede weg.
  Mooi nadenk :-) blogje Walter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihihi nog als toevoeging, ook in de innerlijke werkelijkheid is er uiteindelijk een zelfde beleven en Zijn. Ik lees laatste jaren veel boeken om weer te plaatsen op mijn club. Daar her-ken ik dan mijn beleven en Zijn bij allerlei andere Inspiratoren. En dat vind ik juist zo inspirerend en stimulerend, dat we uiteindelijk allemaal in die Werkelijkheid samen komen, echt daarin hetzelfde Zien en beleven. :)))
  Geen denkbeeld maar pure Werkelijkheid, wat is, wat overblijft. :)))

  Nog n fijne zondag lieve warme groet Kagib

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het grappige is dat in feite elk mens in die zin zijn eigen 'werkelijkheid' creëert, we zoeken die dingen op die ons bevestigen in een werkelijkheid waarbij we ons 'goed' voelen of in ieder geval bevestigd voelen in wie we menen te zijn.
  Nu maar eens een wandelingetje maken en kijken of ik mijn eigen werkelijkheid daarbuiten nog steeds herken.
  Ik vermoed van wel!
  Mocht ik een totaal andere werkelijkheid tegen gaan komen dat zal dat een zeer smakelijk schrijfstukje opleveren..
  Hihihi
  Ook fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen